“Mak, Jom Mengaji…”

“Nak … mak teringin nak masuk kelas mengaji Al-Quran dewasalah” Kata ibu didalam hati.

“You … I teringin nak masuk kelas mengaji dewasa lah “ Kata isterinya di dalam hati.

Pernah tak kita terfikir ibu, isteri atau suami kita teringin atau terniat nak masuk kelas mengaji dewasa, tapi malu nak bagitau kita. 

Ya lah kan, kita ni kan manusia memang ada sifat pemalu.

 Dan kita juga kadang-kadang tak tahu macam mana nak tanya ibu,bapa dan pasangan kita kalau diorang teringin nak masuk kelas mengaji kan? 

 5 cara kita nak tanya pasangan atau ibu kita kalau-kalau mereka nak masuk kelas mengaji atau tidak. 

Jadi, kalau mereka nak, boleh la kita tolong daftarkan.

PERTAMA 

“Mak, kalau ada rasa teringin nak masuk kelas mengaji, nanti boleh bagitau saya. Saya boleh tolong daftarkan dan belanja kelas mak nanti.”

KEDUA 

Ada beberapa program yang disediakan mengikut kesesuaian. 

Celik Al-Quran ada buat seminar, kelas Bimbingan Individu dan juga ada Kit Belajar Mengaji.

KETIGA 

“Kelas Celik AlQuran ni ada tawarkan kelas online dan offline. Kita nak masuk kelas yang mana satu ya?”

 

KEEMPAT 

Ada beberapa program yang disediakan mengikut kesesuaian. Celik Al-Quran ada buat seminar, kelas Bimbingan Individu dan juga ada Kit Belajar Mengaji.

KELIMA :

“Jom kita survey kelas mengaji dari Celik Al-Quran nak? Lama dah saya ni teringin nak cek bacaan dan masuk kelas mengaji dewasa ni. Ingat nak ajak awak sekali temankan saya pergi kelas”

Mengajak keluarga untuk memperbaiki bacaan dalam mengaji adalah usaha yang sangat mulia.

Ia juga merupakan pelaburan akhirat yang sangat didambakan bagi setiap muslim.  

Bayangkan kita sebagai ketua keluarga atau ahli keluarga, memulakan langkah atau kempen dalam keluarga “mari belajar mengaji” misalnya. 

Dan semua mula berlumba-lumba untuk datang ke kelas membaiki bacaan mengaji mereka. 

Sekarang ni dah tak susah nak cari kelas mengaji dewasa. 

Kalau sibuk pun, masih ada class online untuk mengaji.

Mesti malukan nak ajak keluarga, pasangan, anak-anak mahupun ibu bapa kita kan?

Bukan apa, takut mereka salah faham je.

Sebelum nak ajak mereka tu, bolehlah survey-survey dulu.

Boleh layari website www.celikalquran.com untuk dapatkan info lanjut.  

Semoga usaha kita untuk mengajak ahli keluarga kita membetulkan dan memantapkan bacaan Al-Quran menjadi kenyataan. 

Secara tak langsung juga menjadi asbab kita dan keluarga kita sentiasa mendapat rahmat dan redha dari Allah swt. 

Sertai Kelas Bimbingan Individu

Masa pembelajaran adalah fleksibel dan anda boleh mengatur masa belajar mengikut kesesuaian