Print

Masalah Tajwid

Apabila kita buka dan rujuk kitab-kitab Tajwid, kita akan jumpa banyak nama-nama hukum tajwid.

Apabila tengok ada banyak nama-nama hukum, mulalah rasa GIVE-UP :'(

Sebagai contoh,
.
[gpp_highlight color=”yellow”]Dibahagian Mad – ada 19 Namanya.[/gpp_highlight]

[gpp_highlight color=”yellow”]Bacaan Izhar – Ada 6 Huruf[/gpp_highlight]

[gpp_highlight color=”yellow”]Bacaan Ikhfa – Ada 15 Huruf[/gpp_highlight]

[gpp_highlight color=”yellow”]Bacaan Idgham- Ada 6 Huruf[/gpp_highlight]

[gpp_highlight color=”yellow”]Bacaan Iqlab – Ada 1 Huruf[/gpp_highlight]

[gpp_highlight color=”yellow”]Sifat Huruf – Ada 17[/gpp_highlight]
.
Di atas ni adalah sebahagiannya sahaja.
Jika kita rujuk kitab tajwid, ada banyak lagi sebenarnya.

.
Apabila rasa terlampau banyak yang perlu dihafal dan dipelajari, semangat untuk belajar pun jadi turun naik.

Apabila semangat turun naik, terus tak belajar.
Apabila tak belajar tajwid, baca Alquran pun jadi berterabur.

.
Bacaan jadi tunggang langgang!

Yang panjang dibaca pendek,
Yang pendek dibaca panjang.

Yang Dengung tidak dibaca dengung,
Yang tak dengung dibaca dengung pula.
.
Adakah kita sedar membaca Alquran secara bertajwid itu WAJIB?
Dan jatuh BERDOSA apabila kita membacanya dengan bacaan yang salah.
.
[gpp_highlight color=”red”]Mahukah jika saya bantu dapatkan cara ‘short-cut’ untuk membaca Alquran bertajwid
TANPA PERLU HAFAL NAMA-NAMA HUKUM TAJWID?[/gpp_highlight]
.
Ini yang saya bincangkan dalam DVD Celik Tajwid Bahagian 1.


 

Celik Tajwid

Harga bagi DVD ini ialah RM50 sahaja.
PERCUMA poslaju.

Apa yang ada dalam DVD ini?

Video in terbahagi kepada beberapa bahagian.

Video #1 Mind Set Tajwid.

Tajwid tidak sukar sebenarnya. Saya terangkan konsep asas tajwid dengan laras bahasa yang mesra untuk difaham dan diterima.

Video #2 Skala Bacaan Tajwid.

Kita sama-sama muhasabah diri tentang tahap bacaan masing-masing.
Dan mengapa selama ini kita pergi belajar ke macam-macam kelas Alquran tapi tak faham-faham apa yang diterangkan dalam kelas.

Mengapa jadi begitu? Dalam DVD ini saya terangkan sebabnya

Video #3 Konsep Bacaan Panjang 1

Kita sibuk nak hafal nama-nama hukum tajwid. Tapi sebenarnya kita tipu diri sendiri.

Kita HAFAL TANPA FAHAM! Dalam video ni saya terangkan konsep dan shortcut untuk kita faham ‘sign-sign’ dan tanda dalam penulisan Rasm Uthmani.

Video #4 Konsep Bacaan Panjang 2

Bab bacaan panjang adalah yang paling banyak dalam AlQuran. Dan hukum ini juga yang paling kerap kesalahan dilakukan.

Saya kongsikan lagi short-cut untuk kita ketahui cara membezakan kadar panjang mengikut penulisan Rasm Uthmani.

Video #5 Mengapa Saya Buat Semua INI?

Saya kongsikan bagaimana saya bermula dan kisah disebalik Celik Alquran. Mengapa saya perjuangkan program ini dengan sesungguh-sungguhnya? Tonton di dalam video ini.

Video #6 Kisah Inspirasi.

Perkongsian kisah benar. Kisah sumber inspirasi. Kisah perkongsian pengalaman.

Bagaimana 3 orang bekas peserta program Seminar Ekspress Celik Alquran saya berkongsi pengalaman sebenar mereka.

Selepas 2 hari mengikuti program yang saya anjurkan alhamdulillah mereka sudah boleh membaca walaupun merangkak-rangkak.

Awal kelas (hari 1) belum boleh mengenal huruf, tamat kelas 2 hari sudah boleh mula membaca – Subhanallah.

 

Info Lanjut

Untuk DVD ini,
Total saiz 6 Video adalah 3.86 GB.

Kualiti Video adalah SANGAT JELAS dan BERKUALITI (HD)

Saya sertakan sekali Nota dalam bentuk PDF sebagai rujukan.

Untuk makluman tuan/puan,
Beberapa minggu lepas, saya telah berikan peluang REVIEW kepada beberapa orang sahabat tentang sebahagian video ini.

Berikut merupakan komen yang telah menonton sebahagian daripada video.

Komen Tuan Rosmi Zamzuri
“Suara Jelas, Penerangan dan gambarnya senang faham”

 

Apa kata pemilik DVD?

 

Komen Cikpuan Liza Hassan
“Terima kasih kerana beri peluang untuk belajar tajwid dengan Ustaz. Saya selalu keliru bacaan panjang 4,5,6 harakat tu. Hari ni dah clear. Alhamdulillah.”

 

Komen Cikpuan Zalea Yusoff
“Saya baru selesai menonton kesemua empat episod rakaman Tuan.
Video ini amat membantu untuk kategori yang mahu belajar dari asas sehingga mampu memperelokkan bacaan.”

 

Testimoni Lain

 

COVER CD CELIK ALQURAN

 

Berminat untuk dapatkan DVD ini?

 

Berapa yang tuan/puan sanggup bayar untuk dapatkan DVD ini?
.
DVD ini adalah rakaman daripada saya sendiri
hasil bertalaqqi secara serius dengan ramai guru-guru Alquran.
.
DVD ini juga adalah rumusan penerangan dengan cara paling mudah
hasil bacaan saya kepada pelbagai kitab-kitab tajwid.
.
DVD ini juga adalah perkongsian pengalaman saya mengajar lebih
100 orang pelajar dewasa daripada zero sampai boleh membaca Alquran bertajwid.
.
[gpp_box color=”green” width=”100%” text_align=”center” margin_bottom=”50px” margin_top=”50px”]Berapa harganya?
Harganya adalah RM50 sahaja.
Percuma Postage.[/gpp_box]

Stok Terhad.
Keutamaan diberikan kepada yang telah membuat pembelian.
Klik dibawah untuk meneruskan pembelian.

[gpp_button color=”red” url=”https://www.celikalquran.com/pembelian-dvd-celik-tajwid-bahagian/” title=”dvd” size=”large” display=”block”]Klik dan Dapatkan DVD Celik Al-Quran – Bahagian 1[/gpp_button]